Młody Zielony Jęczmień – enzymatyczny żywy napój pełny witamin, składników mineralnych, mikroelementów i aminokwasów.

Brak energii, zmęczenie, bóle głowy to znak, że warto zrobić sobie oczyszczanie organizmu z toksyn. Sok z Młodego Zielonego Jęczmienia oraz ekstrakt z nasion ECO Kolendry z Chlorellą Pyrenoidosa doskonale wspomoże proces ten proces.

Młody zielony jęczmień staje się coraz bardziej znany. Stosują go już nie tylko ci, którym zależy na zdrowej suplementacji diety. Coraz więcej osób odkrywa, że picie soku z jęczmienia przywraca siły, energię, a także pozwala zachować zgrabną sylwetkę.

W starożytnym Rzymie gladiatorzy używali młodego jęczmienia tak jak dzisiejsi sportowcy bogatych odżywek. Zwano ich nawet „bordearii”, czyli „zjadaczami jęczmienia”. Wiedzieli, co robią. Potrawy bogate w młody jęczmień sprawiały, że zawodnicy mieli więcej wigoru i zapału do walki. Za szczególnie energetyzujący uchodził wyschnięty na proszek sok z młodych jęczmiennych trawek.Właśnie taki, jaki wytwarza się dzisiaj – tak bogaty w dobroczynne składniki, że badający go naukowcy nazywają go „zieloną krwią” lub „zielonym mlekiem”.

Sok z młodego jęczmienia i zielona żywność od jakiegoś czasu są stałym elementem diety gwiazd, zarówno tych za granicą jak i w kraju, a dieta z koktajlami z młodego jęczmienia swoją skutecznością przekonuje coraz więcej osób.

Dzień Dobry TVN – Jastrzębska o zielonym jęczmieniu

Co takiego kryje w sobie młody zielony jęczmień? 

Młody zielony jęczmień zaliczany jest do grupy tzw. zielonej żywności. Produkcja Młodego jęczmienia pomimo większych kosztów jest uprawiana metodą naturalną, bez użycia pestycydów i herbicydów. Młode liście jęczmienia zbierane są w okresie, gdy osiągają 20 do 25 barley-grasscentymetrów, ponieważ w tej pierwotnej fazie wzrostu wykazują najwyższą zawartość aktywnych składników. Jęczmień jest uprawiany razem z lucerną na ponad 1100 hektarach dziewiczej ziemi, w miejscu byłego słodkowodnego jeziora w Utah. Przez tysiące lat dochodziło tu do spłukiwania substancji mineralnych z okolicznych gór do jeziora. Jednocześnie osadzały się resztki organiczne. Po wyschnięciu jeziora ziemia leżała odłogiem setki lat w półpustynnej krainie. Dziś obrabiana jest w oszczędny, rotacyjny sposób. Lucerna uprawiana jest na przemian z jęczmieniem, w równoległych pasach po to, aby w terenie nie powstała jednostajna i sztuczna monokultura pozbawiona życia. Lucerna dodaje ziemi azotu, który naturalnie zwiększa ilość chlorofilu w liściach jęczmienia. Wyższa wysokość nad poziomem morza przyczynia się do wysokiej zawartości białka. Coroczna rotacja plonów oraz uprawa w ziemi bogatej w minerały zapewnia wysoką wartość odżywczą zbiorów.Liście zostają zebrane, opłukane, wytłoczone, a uzyskany ekstrakt suszy się przez 2 minuty w temperaturze tylko 31 °C.

W ten sposób powstaje w 100% czysty i niepasteryzowany aa41eea3a636e717cb77c8e4871bba34proszek do przygotowywania żywego zielonego soku o przyjemnym smaku. Prawdziwej roślinnej esencji. Skuteczne składniki nie zostają uszkodzone i jest to, jak dotychczas, najoszczędniejszy sposób przetwarzania. Od momentu zbioru poprzez wytłoczenie, wysuszenie do próżniowego pakowania surowca nie upływa więcej niż dwie godziny!Proszek jest sam w sobie jasnozielony, ale po rozpuszczeniu w wodzie uzyskuje barwę intensywnie zieloną. Jasna zieleń proszku jest spowodowana załamaniem promieni światła padających na drobne cząsteczki proszku. Proszek należy przechowywać w miejscu całkowicie suchym, ciemnym i w temperaturze pokojowej.

Jakie ma właściwości? 

Stanowi bogactwo witamin i składników mineralnych. Jest źródłem witamin z grupy B, antyoksydantów (witaminy C i E, beta-karotenu), żelaza, wapnia, magnezu i cynku. Oprócz tego zielone łodygi jęczmienia zawierają naturalne hormony i chlorofil. W porównaniu z innymi roślinami zielony jęczmień jest bogaty w niezbędne aminokwasy, a więc te, których nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować. Pomaga regulować gospodarkę kwasowo – zasadową. Odpowiednie PH jest jednym z warunków prawidłowego działania organizmu.

Ma silne właściwości przeciwutleniające, co warunkuje jego działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe. Zielony jęczmień pomaga w leczeniu trądziku i owrzodzeń. Ponadto łagodzi bóle żołądka, bóle stawów i zmniejsza stany zapalne. Dodatkowo wysoka zawartość chlorofilu sprzyja odkwaszeniu organizmu, zapewniając równowagę kwasowo-zasadową organizmu.

Zielony jęczmień oprócz bogactwa witamin i składników mineralnych jest także źródłem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który przyspiesza metabolizm tłuszczu w organizmie i obniża stężenie cholesterolu we krwi. Występują w nim frakcje błonnika nierozpuszczalnego warunkujące korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego i zmniejszające ryzyko nowotworu jelita grubego.

Dodatkowo może być pomocny w prewencji i leczeniu cukrzycy, chorób, serca, nadciśnienia tętniczego, hipercholesterolemii, bezsenności czy nadwagi i otyłości.

Młody zielony jęczmień najlepiej jest stosować regularnie. Pierwsze efekty mogą być widoczne już po kilku dniach. Organizm zacznie się oczyszczać, więc może pojawić się lekka biegunka, a także wypryski na skórze. To wszystko jest normalną reakcją organizmu i zazwyczaj w przeciągu 1-2 tygodni przechodzi. Efekty takie jak polepszenie stanu skóry i nastroju, powrót energii będą widoczne po minimum 2- 3 tygodniach stosowania. Podobnie jak efekt spadku wagi (pod warunkiem, że równocześnie stosujemy odpowiednia dietę i ruch). Tak jak w przypadku innych suplementacji naturalnymi środkami efekty będą widoczne po około 3 miesiącach.

Smak i mętność napoju z jęczmienia mogą nie wszystkim przypaść do gustu. Zapach i smak jęczmienia porównuje się do siana lub trawy. Napój z młodego jęczmienia jest zielony, mętny, o ziarnistej strukturze. Nie jest to jednak problem, gdyż jęczmień świetnie komponuje się z wyciskanymi sokami, koktajlami owocowymi i warzywnymi. Wtedy smak jest niemal niewyczuwalny, a same koktajle dostarczają dużej ilości witamin i składników odżywczych. Można go dodawać do potraw pod warunkiem, że będą już przestudzone. Nie należy dodawać jęczmienia do gorących dań ani ich podgrzewać.
Tutaj znajdziesz przepisy z młodym zielonym jęczmieniem.

wheatgrass-juice-to-take-or-not_-its-side-effects-and-whose-at-risk    532ae23f911de_k27    mugwort-barley-green-wormwood

Substancje unikatowe

Młody jęczmień zawiera w porównaniu z pszenicą 25 razy więcej potasu, 37 razy więcej wapnia, ponad dwa razy magnezu, 5 razy więcej żelaza, ale o połowę mniej fosforu – pierwiastka, który znajduje się w większości pokarmów.

Zawiera także znaczną ilość manganu i cynku. Młody jęczmień przywraca równowagę kwasowo-zasadową. Jest 2 razy skuteczniejszym niż szpinak, najbardziej całościowym produktem zasadotwórczym. Młody jęczmień zawiera witaminy, które aktywują enzymy pomagające w zapobieganiu chorobom i stanom patologicznym. Młody jęczmień mawysoką zawartość betakarotenu, witaminy C, E i witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6, biotyny, kwasu foliowego, kwasu pantenowego i choliny, pochodnej witaminy B.

Na niedobór witamin cierpimy z powodu przewagi przetworzonych produktów spożywczych i ze względu na fakt, że niektóre nasze pokarmy tracą składniki odżywcze, zanim trafią na stół. Zawartość witaminy C w świeżo pokrojonej rzodkiewce na powietrzu spada do połowy już w ciągu pięciu minut. Ilość witaminy B1 i B2 w pokarmach znacząco spada podczas gotowania. Jednak witaminy i inne składniki odżywcze pozostają prawie nietknięte.

Bez enzymów dochodzi do zakłócenia wszelkich funkcji życiowych- trawienia, oddychania, poruszania się itd. Naukowcy zidentyfikowali w ludzkim ciele ponad 3 000 enzymów. W 1979 roku na Posiedzeniu japońskiego towarzystwa farmaceutycznego zostało stwierdzone, żeekstrakt zielonego jęczmienia zawiera ponad 20 enzymów, a badania nad nim odkrywają kolejne. 45 % masy Młodego jęczmienia stanowią białka (w białej mące jest to tylko 10 %). Mają one niską masę molekularną i ciało ludzkie łatwo je przyswaja. Młody jęczmień wspiera zdrowy rozwój. „Zielone” białka leczą wrzody i chronią tkanki zewnętrzne i błony śluzowe. Soki roślinne są bogate w cud przyrody – chlorofil. Używa się go w lecznictwie do „odświeżania krwi”, a w medycynie poza działaniami przeciwzapalnymi i dezynfekującymi ceniony jest ze względu na własności dozodorujące. Jest używamy do odświeżania oddechu i płukania gardła.

W zielonym ekstrakcie są też ponadtlenki dysmutazy (SOD), likwidujące wolne rodniki; oksydaza cytochromu, enzym przyspieszający utlenienie i redukcję, peroksydaza rozkładająca nadtlenek wodoru na tlen i wodę, co ułatwia wydalenie z ciała, oksydaza jest konieczna do przetrawienia kwasów tłuszczowych, transhydrogenaza ma duże znaczenie dla tkanki sercowej itd. Młody jęczmień odznacza się silnym działaniem przeciwutleniającym. Większość dostępnych komercyjnie preparatów enzymatycznych (i tych do systemowej enzymoterapii) uzyskuje się z krwi, narządów i tkanek zwierząt. Wielu specjalistów poddaje w wątpliwość i poleca czystą „enzymoterapię roślinną”.

W Młodym jęczmieniu został odkryty skuteczny przeciwutleniacz 2″-O-glikozylisowiteksyna (GIV). Przeciwdziała tlenowym uszkodzeniom struktury lipidowej skóry przez promieniowanie UV w przybliżeniu pięćset razy skuteczniej niż witamina E. GIV wspiera również zmierzoną w osoczu krwi aktywność tłumiącą arteriosklerozę. Jest kilka razy skuteczniejszy niż witamina C.

Dla kogo polecany jest sok z młodego jęczmienia?

Jęczmień ze względu na swoje właściwości jest dobry dla każdego. Zaleca się aby nie podawać dzieciom poniżej  3 roku życia. Zawiera on dużo błonnika, może mieć działanie lekko przeczyszczające. Wskazany jest również dla kobiet w ciąży, gdyż jęczmień zawiera kwas foliowy oraz pomaga przy niedokrwistości, która jest częstym problemem u ciężarnych.

SZCZEGÓLNIE POLECANY JEST DLA:

  • osób na diecie odchudzającej,

  • diabetyków (badania dowodzą, że picie młodego zielonego jęczmienia znacząco wypływa na poprawienie wyników u osób chorych na cukrzycę)

  • osób z anemią (w tym anemią ciężarnych), osłabionych, zmęczonych,

  • osób z podwyższonym cholesterolem, chorobami układu krążenia (w tym chorobami serca)

Skład:

Wartości odżywcze – ilość w 100g (Energia – 1380kJ/326 kcal; Tłuszcze – 4,1g w tym: nasycone kwasy tłuszczowe–1,7g; mononienasycone kwasy tłuszczowe–0,2g; wielonasycone kwasy tłuszczowe–3,4g; Węglowodany–41g, w tym: cukry–24g; Błonnik–5,9g; Białka–28g. Sole–1,8g)
Aminokwasy – ilość w 1g (Arginina–13,4g; Fenyloalanina–13,0g; Prolina–14,8g; Seryna–11,4g; Glicyna – 12,4g; Treonina–11,5g; Histydyna – 5,22g; Tyrozyna–8,29g; Izoleucyna–10,8g; Walina–13,0g; Leucyna–18,2g; Lizyna–14,6g; Kwas asparaginowy–5,32g; Kwas glutaminowy–26,1g; Tryptofan 4,43g)

Zawartość witamin i składników mineralnych (Zawartość liczbowa ZDS*) i w %)

Dorośli (2 łyżeczki do herbaty – 2g)

Witamina B1-0,0086mg 0,8%; Witamina B2-0,0482mg 3,4%; Witamina B3-0,0726mg 0,5%; Witamina B6-0,356mg 25,4%; Witamina C-9,14mg 11,4%; Witamina E-0,1476mg 1,2%; Witamina K-15,52μg 20,7%; Witamina B5-0,102mg 1,7%; Witamina A-26,80μg 3,4%; Beta-karoten 26,40 μg; %, Kwas foliowy-18,92μg-9,5%; Wapń-0,1096mg 1,4%; Magnez-0,0792mg 2,1%; Żelazo-0,0026mg 1,9%; Fosfor-0,0788mg 1,1%; Cynk-0,0006mg 0,5%; Potas-1,366mg 6,8%; Mangan 0,0028mg 14,0%; Miedź-0,3μg 3,0%; Chrom 0,0218μg 5,5%; Krzem 0,0008mg; Sód-0,0948mg; Bor 0,0524mg; Srebro 0,01 μg

Dzieci od lat 3 (5tabletek – 1,25g)

Witamina B1-0,00215mg 0,2%; Witamina B2-0,01205mg 0,85%; Witamina B3-0,01815mg 0,125%; Witamina B6-0,089mg 6,35%; Witamina C-2,285mg 2,85%; Witamina E-0,0369mg 0,3%; Witamina K-3,88μg 5,2%; Witamina B5-0,0255mg 0,425%; Witamina A-6,70μg 0,85%; Beta-karoten 6,60μg; %, Kwas foliowy-4,73μg-2,37%; Wapń-0,0274mg 0,35%; Magnez-0,0198mg 0,52%; Żelazo-0,00065mg 0,52%; Fosfor-0,0197mg 0,275%; Cynk-0,00015mg 0,125%; Potas-0,3415mg 1,7%; Mangan 0,0007mg 3,5%; Miedź-0,075μg 0,75%; Chrom 0,00545μg 1,375%; Krzem 0,0002mg; Sód-0,0237mg; Bor 0,0131mg; Srebro 0,0025 μg

*) ZDS – Zalecane dzienne spożycie dla suplementów diety. Deklarowane w tabeli zawartości wyrażono jako przeciętne wartości oparte na analizie produktu przez producenta

Zalecana porcja:

Dla dorosłych 1 łyżeczka od herbaty 2x dziennie. Porcję rozmieszać w 150 ml zimnej niegazowanej wody i wypić. Dla polepszenia smaku można zmieszać z naturalnym wyciskanym sokiem owocowym. Można go dodawać do potraw pod warunkiem, że będą już przestudzone. Nie należy dodawać jęczmienia do gorących dań ani ich podgrzewać.

Dzieci powyżej 3 lat pół łyżeczki od herbaty 1 x dziennie.

Gdzie kupić:


stosujesz regularnie napoje z młodego zielonego jęczmienia
i chcesz obniżyć koszty zakupu
SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI
ania.lifesoundflow@gmail.com

Reklamy

9 uwag do wpisu “Młody Zielony Jęczmień – enzymatyczny żywy napój pełny witamin, składników mineralnych, mikroelementów i aminokwasów.

    1. Panie Michale,
      To prawda że smakuje jak świeżo ścięta trawa 🙂 Doskonale smakuje z naturalnym sokiem wyciśniętym z jabłek lub innych owoców
      TUTAJ podaję parę sprawdzonych przepisów jak łączyć zielony jęczmień dla poprawienia smaku

  1. Próbuje zanaleźc cenę tego produktu ale niestety nigdzie go nie ma. W ogóle trzeba się nachodzic po stronie zeby coś znalexc. Weszłam w sklep, wyswietlilo mi rózne produkty i dalej cen nie ma, klikam w dany asortyment i nic nie ma Szkoda

    1. Pani Zuzanno,
      W obecnej chwili przebudowujemy cały sklep na nowej platformie. Niestety w obecnym sklepie nie ma możliwości pokazywania niedostępnych produktów bez możliwości ich zamawiania. Nawet jak jest adnotacja produkt chwilowo niedostępny to i tak nie ma blokady zakupu. W związku z tym produkt niedostępne zostały ukryte. Jeżeli jest Pani zainteresowana Zielonym jęczmieniem proszę o email ania.lifesoundflow@gmail.com . Prześlę Pani ofertę na email. W naszym magazynie w Bielsku, z którego wysyłamy Zielone produkty mamy młody zielony jęczmeń w proszku i tabletkach https://drive.google.com/open?id=0B_Aat73haIT5ZFZTUVY5cERTZmM w cenie 88 zł za szt. + koszt wysyłki 16 zł (pobranie) 11 zł przedpłpata lub 0zł dla zamówień od 400 zł.
      Serdecznie przepraszamy za chwilowe utrudnienia.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.