Rola składników mineralnych w organizmie człowieka

Większości z nas pierwiastki, takie jak: cynk, chrom, mangan czy miedź bardziej kojarzą się z przemysłem ciężkim niż ze zdrowym odżywianiem. Zaś nikiel, fosfor czy molibden – przypomina nam czasy szkolne i sprawdzanie naszej wiedzy przez nauczyciela z bogactw naturalnych różnych krajów.

W istocie jednak wymienione pierwiastki (i wiele innych) są ważnym składnikiem procesów przemiany materii w organizmie człowieka. Owe minerały, metale i sole, spożywane w odpowiednich dawkach – pozwalają nam długo cieszyć się zdrowiem, aktywnością fizyczną, zachować urodę, wewnętrzny spokój oraz na co dzień odczuwać radość z życia. Powodem wielu dolegliwości i chorób jest niedostatek (lub nadmiar) substancji mineralnych w organizmie.

Poniżej opisanych jest 13 podstawowych biopierwiastków i minerałów, które poza odpowiednimi produktami żywnościowymi mogą być uzupełniane poprzez odpowiednio dostrojone instrumenty terapeutyczne muzykoterapii komórkowej kamertony i rury strojone

TP010-Minerals
RURY strojone
TF010-Minerals
KAMERTONY strojone

LSF Online Shop small

Wapń – E  320 Hz

wapn2Ciało dorosłego człowieka zawiera około 1,2 kilograma wapnia umiejscowionego w 99% w kościach i zębach, pozostały procent jest rozsiany po  wszystkich żywych komórkach. Nie minimalizując ogromnego wpływu wapnia jako budulca szkieletu kostnego, zwrócimy uwagę na ważne zadania jakie w naszym organizmie ma do spełnienia pozostały 1% wapnia, w szczególności w obszarze wyrafinowanych wzajemnych oddziaływań zachodzących między bodźcami nerwowymi wewnątrz i na zewnątrz komórek. Od tych oddziaływań jest zależny nasz nastrój. Dlatego zasoby wapnia w bilionach niekostnych komórek organizmu ludzkiego odnawiane są nawet do 30 razy dziennie. Jeśli wystąpi niedobór wapnia dla tych istotnych funkcji układu nerwowego, nieodwołalnie pobierany jest on z kości. Także, aby uniknąć uszczuplania masy kostnej, czyli osteoporozy, powinniśmy mieć pod dostatkiem wapnia w codziennym pożywieniu.

Brak lub niedobór wapnia w organizmie objawia się:
Na początku od:
– skurczów mięśni, bólu w stawach;
– mrowienia i drętwienia w rękach i nogach;
– zwolnienia tętna;
Później:
– ubytkami w uzębieniu;
– zaburzeniami snu;
– krwotokami;
Ostateczne objawy:
– utykanie i zaburzenie chodu;
– zmniejszona kontrola mięśni, złamania kości;
– stany lękowe;
– wypadanie zębów i zaburzenia wzrostu u dzieci;

Dostatek wapnia =
mocne kości, zdrowe żeby, prawidłowa krzepliwość krwi, szybkie gojenie się ran, prawidłowe funkcjonowanie mięśni, odprężone nerwy, zdrowy sen, pogodny nastrój, poczucie szczęścia i optymizmu.

W jakich artykułach spożywczych jest dużo wapnia:
– ser ementaler, ser owczy, ser gouda, twaróg, camembert;
– migdały, orzechy laskowe, figi;
– jogurt, mleko tłuste, żółtko jaja kurzego;
– kapusta, szpinak, koper włoski;
czekolada.

Chrom – G 384 Hz

chromJeśli porozmawiać z kimś o chromie, to większości kojarzy się przede wszystkim z błyszczącymi zderzakami samochodowymi lub innymi chromowanymi przedmiotami. Jednak wewnątrz organizmu ten mikroelement spełnia znacznie ważniejszą rolę.
Chrom, tak jak witamina B12 i jod, jest substancją biologiczną zużywaną przez organizm w zupełnie minimalnych ilościach. Co dziennie potrzebujemy zaledwie 80 milionowych części grama, co oznacza, że na miliard cząsteczek krwi przypada zaledwie 20 jonów chromu. Tej mikroskopijnej dawki wystarcza całkowicie dla wszystkich komórek.

Gdy brakuje lub masz niedobór chromu!
Twój organizm wysyła następujące sygnały ostrzegawcze:
– brakuje ci wewnętrznej energii oraz odporności nerwowej,
– szybko się męczysz,
– jesteś drażliwy i niespokojny,
– łatwo wpadasz w nastroje depresyjne,
– miewasz napady nudności oraz bóle głowy,
– dopadają cię stany lękowe;
– odczuwasz silny pociąg do słodyczy i alkoholu.

Gdzie go szukać? Czyli chrom w produktach spożywczych:
Bogate w chrom są:
– rodzynki, śliwki;
– nasiona i ziarna oraz produkty pełnoziarniste;
– drożdże piwowarskie;
– ryż naturalny;
– pieprz czarny;
– grzyby, karczochy, szparagi;
– orzechy;
– mięso.

Chrom a cukier w organizmie i cukrzyca
Chrom odgrywa decydującą rolę w zakresie kontroli stężenia cukru we krwi, ponieważ w ścisłym współdziałaniu z hormonem trzustkowym, insuliną, pracuje nad komórkowym przyswajaniem glukozy. Dla wszystkich diabetyków jest to stwierdzenie o niebagatelnym znaczeniu.
Obecnie biochemicy twierdzą, że gdyby nie zaniżone stężenie cukru we krwi, mielibyśmy o około dwie trzecie mniej alkoholików. Faktycznie, amerykańscy fizjolodzy w ciągu 4 tygodni bez większych problemów potrafią „odstawić” pacjenta od alkoholu poprzez podwyższanie stężenia cukru we krwi. Kiedy stężenie cukru spada poniżej 40 mg / dl alkoholika bardzo mocno ciągnie do sięgnięcia po butelkę. Jest to ciekawa koncepcja, albowiem upojenie alkoholowe często przebiega z objawami hipoglikemii i wymaga podania glukozy.

Miedź – Bb 464 Hz

miedzTa połyskliwa czerwień zmieszana ze złotem z uwagi na doskonałą rozciągliwość i przewodnictwo elektryczne doskonale nadaje się do wyrobu kabli, natomiast w organizmie człowieka miedź jako składnik najważniejszych enzymów pełni bardzo zróżnicowane funkcje. Większość miedzi (75%) znajduje się w kościach i mięśniach, pozostała część umiejscowiona jest w wątrobie i mózgu.

W przemianie materii miedź nie znosi nadmiernego występowania konkurencyjnych względem niej minerałów. I odwrotnie: inne pierwiastki nie lubią nadmiaru miedzi w komórkach i we krwi. To ciągłe napięcie doprowadziło do tego, że te składniki odżywcze ustaliły między sobą relacje pozwalające uniknąć wzajemnego naruszania swoich praw.

Miedź w organizmie sama w sobie zdziałać wiele nie może, w połączeniu jednak z określonymi substancjami białkowymi tworzy enzymy lub ciałka transportowe kursujące we krwi. Staje się wówczas nadzwyczaj ruchliwa i przedsiębiorcza. Jako część składowa molekuł transportowych atakuje zaraz za błoną komórki rodniki tlenowe.

Nadmiar miedzi w organizmie:
– dolegliwości nerek;
– zaburzenia psychiczne;
– nadciśnienie tętnicze krwi.

Produkty spożywcze bogate w miedź:
– produkty pełnoziarniste;
– nasiona;
– orzechy;
– ryż naturalny;
– warzywa liściaste;
– owoce suszone;
– wątróbka i nerki;
– grzyby, pomidory, ziemniaki.

Jod – Ab 424 Hz

foto_jodTen czarno-szary błyszczący kryształ w przyrodzie można spotkać wszędzie, ale w minimalnych stężeniach. W organizmie człowieka jod zawarty jest w postaci soli jodu, inaczej nazywanych jodkami, które skupiają się przede wszystkim w tarczycy.
Dzienne zapotrzebowanie na jod wynosi tylko 0,000015 g jodków, a więc zaledwie kilka gram na przestrzeni całego życia.

Najwięcej jodu jest nad morzem i oceanem!
Zdecydowanie największym rezerwuarem związków jodu jest woda oceanów. Dlatego też mieszkańcy wybrzeży są lepiej zaopatrzeni w jod od swoich rodaków zamieszkujących głąb kraju.  Najtrudniej o jod w górach, gdzie na przestrzeni tysiącleci wody lodowcowe i deszcze spłukiwały cenne mikroelementy z powierzchni Ziemi i niosły je do morza.

Tarczyca a jod.
Najważniejsze zadanie jod spełnia w tarczycy. Tarczyca jest organem ważącym około 20 kg i bez przerwy „wołającym” o jod. Zaopatrzona jest w swego rodzaju pułapkę-pompę na jod. Kiedy w procesach przemiany materii zaczyna brakować związków jodu, siła ssania tej pompy potrafi wzrosnąć 400-krotnie, co powoduje z kolei postępujące pęcznienie komórek i powstanie tzw. mieszka tarczycowego. Wówczas tarczyca zwiększa swoje rozmiary i powstają wole.

Niedobór jodu przejawia się w:
– spadku wydajności fizycznej;
– znużeniu oraz braku energii życiowej;
– powolności w myśleniu, uczuciu zagubienia;
– drżeniu kończyn, kołataniu serca przyśpieszonym tętnie;
– suchości i łamliwości włosów;
– marznięciu.

Dlaczego jod jest tak ważny i co od niego zależy?
– funkcje komórkowe, przemiana cholesterolowa i przyswajanie węglowodanów;
– wzrost ciała, a także włosów i paznokci;
– zdrowa skóra i właściwa masa ciała;
– witalność, wytwarzanie energii.

Żelazo – Ab 416 Hz

minerały żelazoDzienne zapotrzebowanie na żelazo u dorosłego człowieka wynosi około 12 miligramów, jednak u kobiet z powodu dużych strat żelaza podczas miesiączkowania organizm wymaga go znacznie więcej, nawet do 25 miligramów (w zależności od indywidualnego ubytku krwi). Nie można lekceważyć pierwszych sygnałów niedoboru żelaza ponieważ może to prowadzić do niedokrwistości (anemii).

Braki i niedobór żelaza w organizmie człowieka objawia się:
– znużeniem, brakiem chęci do życia, trudnością z koncentracją i osłabieniem popędu płciowego;
– zaparciami;
– trudnościami z oddychaniem;
bladością skóry, łamliwymi paznokciami, wypadaniem włosów, pęknięciami skóry w kącikach ust;
– mrowieniem w stopach.

Co zależy od żelaza:
– krwinki czerwone;
– zaopatrzenie komórek w tlen;
– oddychanie komórkowe;
– tkanka mięśniowa;
– działanie enzymów;
– wydolność organizmu;
– prawidłowa czynność serca;
– przemiana hormonalna;
– procesy podziału komórek;
– układ odpornościowy.

Dużo żelaza jest w następujących produktach spożywczych:
– małże, ryby;
– pestki dyni, groch, fasola, soczewica;
– wątróbka;
– grzyby;
– orzechy;
– owoce suszone;
– chleb pełnoziarnisty.
– ziemniaki, kalafior, marchew, warzywa korzeniowe, brokuły, pomidory, kapusta, kapusta kiszona;

Mangan – G# 400 Hz

mangan1Przez naukowców mangan określany jest mianem minilokomotywy naszego napędu życiowego. Mangan działa aktywująco na enzymy, dotyczy to w szczególności enzymów, które w przemianie materii ułatwiają przyswajanie pewnych witamin. Przykładowo: bez względu na to ile zjemy świeżych owoców, to bez manganu całe bogactwo zawartej w nich witaminy C zostanie spożytkowane tylko w 20%.
Manganu potrzebują nasze kości i krew; odżywiają się nim komórki nerwowe i mózg; jest nieodzownym czynnikiem przy syntezie hormonów tarczycy.

Gdy brakuje manganu, czyli mamy jego niedobór w organizmie?
– pogorszenie się słuchu oraz szmery w uszach;
– utrata masy ciała;
– popękana i słucha skóra;
– zmęczenie;
– brak popędu płciowego, zniechęcenie, pesymizm i stany niepokoju;
– bóle w stawach;
– spowolnienie tempa wzrostu włosów.

Do czego potrzebny jest nam mangan?
– do wytwarzania hormonów śledziony;
– w przemianie białkowej, tłuszczowej i węglowodanowej;
– jest ważnym składnikiem krwi i kości;
– odżywia nerwy i mózg;
– jest współodpowiedzialny w sferze aktywności płciowej;
– w syntezie barwnika skóry i włosów.

Mangan w produktach spożywczych:
– orzechy laskowe i włoskie;
– orzeszki ziemne i migdały;
– ziarno słonecznika;
– ziarno pełne;
– szpinak, groch, ziemniaki

Molibden – F 336 Hz

minerały molibdenMolibden jest srebrzystoszary, kruchy i twardy, występuje we wszystkich tkankach zwierzęcych i roślinnych, jednak w ilościach śladowych, nie zmienia to jednak faktu, że bez molibdenu szybko można się rozchorować. Każdego dnia powinniśmy zjadać przynamniej jedną piątą tysięcznej części grama tego metalu.

Na przestrzeni lat molibden zaprzyjaźnił się z siarką, żelazem i miedzią, i ściśle współpracuje z nimi w procesach przemiany materii. Możemy w dowolnych ilościach łykać żelazo w tabletkach, ale z pożytkiem tylko dla przemysłu farmaceutycznego, ponieważ bez molibdenu całe zażyte żelazo zostanie wydalone. Molibden wchodzi w skład kilku ważnych enzymów zawiadujących przyswajaniem siarki, przemianą purynową, a nade wszystko procesami energetycznymi w mitochondriach.

Ciekawostki o molibdenie:
– szczególnie bogate w molibden jest ziarno pełne, nasiona roślin strąkowych, ryż naturalny, mleko i ser;
– organizm potrzebuje molibdenu w ilościach śladowych, jednak w każdej komórce wchodzi on w skład najważniejszych życiodajnych enzymów;
– procesy związane w przemianie materii z żelazem, miedzią, siarką, jak również z białkiem zawierającym siarkę pozostaję w najwyższej zależności od molibdenu;
– niewłaściwa dieta, np. fast food, gotowe dania do podgrzania, konserwy, prowadzi z upływem lat do niedoboru molibdenu w organizmie.

Fosfor – B 480 Hz

fosforZaraz po wapniu, fosfor jest minerałem występującym w największym stężeniu w organizmie człowieka. Z 0,7 kg fosforu u dorosłej osoby około 85% znajduje się w kościach. Fosfor razem z wapniem tworzy hydroksyapatyt, czyli cement kostny.
Należy wiedzieć i pamiętać, że niezrównoważona dieta ze zbyt dużą zawartością żelaza, glinu i magnezu znacznie utrudnia przyswajanie fosforu, albowiem te pierwiastki te tworzą z nim nierozkładalne związki. Bardzo mile widziana w przemianie materii łatwość wchodzenia w związki chemiczne z innymi substancjami, która charakteryzuje fosfor, okazuje się tutaj wadą. Osoby spożywające zbyt dużo białego cukru i tłuszczów zaburzają delikatną równowagę fosforowo wapniową.

Niedobór fosforu objawia się:
– zaburzeniami wzrostu;
– dolegliwościami kostnymi;
– brakiem apetytu;
– artretyzmem;
– próchnicą zębów;
– utrata masy ciała;
– uczuciem znużenia, nieregularnym oddychaniem i nerwowością.

Od fosforu zależy:
– ogólne odczucie radości z życia, optymizm i błyskotliwość;
– przyswajanie i transport tłuszczów w organizmie;
– energia i wzrost komórkowy oraz zdrowie komórek;
– kurczliwość mięśni i bicie serca;
– przyswajanie witaminy B2 i B5;
– mocne kości i zdrowe zęby;
– przemiana materii węglowodanowa, tłuszczowa i białkowa.

Jakie produkty spożywcze zawierają dużo fosforu:
– ser topiony, ser ementaler, gouda, edamski;
– otręby i zarodki pszenne;
– żółtka jaj kurzych;
– orzechy, nasiona, ziarno pełne;
– sardynki w oleju, pstrąg, tuńczyk;
– warzywa strąkowe;
– wątróbka, móżdżek, wędlina, kiełbasa, cielęcina, wołowina, wieprzowina;
– czekolada z mleka pełnego;

Cynk – B 480 Hz

cynkW dorosłym człowieku jest zawarte mniej więcej pół łyżeczki cynku, 60% w mięśniach, a pozostała ilość w skórze, paznokciach, włosach oraz rogówce i siatkówce oka, a także w organach płciowych. Bez cynku ustała by znaczna cześć procesów przemiany materii co równało by się równie szybkiej śmierci.

Gdy brakuje lub masz niedobór cynku!
– odczuwasz znużenie i jesteś podatny na stres;
– długo goją się rany i łatwo może nastąpić ich zakażenie;
– występują rozstępy na skórze, paznokcie są łamliwe, włosy wypadają;
– skóra pęka w kącikach ust;
– zaburzona jest potencja oraz u kobiet miesiączkowanie;
– łatwo zapaść na choroby skóry;
– „kurza ślepota” oraz brak apetytu to również częste objawy niedoboru cynku;
– występują zaburzenia wzrostu i karłowatość;
– smak jest upośledzony;
– występuje przedłużająca się suchość oczu;
– drżenie kończyn oraz upośledzenie możliwości ruchowych i trudności z chodzeniem;
– objawy starzenia się;
– odczucie zagubienia, depresja i zaburzenia mowy.

Cynk a popęd seksualny (libido).
Popęd płciowy, potencja i zdolność do przeżywania orgazmu zarówno u kobiet jak i u mężczyzn związane są bezpośrednio z dostateczną zawartością cynku w organizmie. Cynk zawiaduje substancją bodźcową o nazwie histamina, która w mózgu jest odpowiedzialna za uczucie miłości i towarzyszące jej stany emocjonalne, a która pod wpływem pieszczot słownych i fizycznych powoduje spontaniczny wzrost popędu płciowego i umożliwia przeżycie orgazmu.

W jakich produktach znajduje się cynk?
– ostrygi, homar, ślimaki, węgorz;
– wątróbka;
– żółtko;
– zboże;
– mięso (polędwica wołowa).

Potas – D# 304 Hz

potas mineralyO to aby komórka była w dostatecznym stopniu nasycona wodą zabiega potas. We wnętrzu komórki stężenie potasu osiąga wartość blisko 6 g na litr, przewyższając tym samym 30 -krotnie jego stężenie w surowicy krwi. Jest to bardzo istotna sprawa, ponieważ wzajemna relacja stężeń potasu wewnątrz i na zewnątrz komórki decyduje o ładunku i napięciu elektrycznym warunkującym wsysanie substancji oczyszczających do wnętrza komórki. Jeśli płyn opływający komórki zawiera zbyt wiele potasu, napięcie spada powodując osłabienie przepływu substancji oczyszczających lub bodźców nerwowych. Wtedy bardzo szybko daje o sobie znać serce albo pojawiają się dolegliwości nerwowe.

W komórkach mózgowych potas spełnia jeszcze jedną bardzo ważną funkcję. W odróżnieniu od pozostałych komórek organizmu, komórki mózgowe przyjmują, a następnie utleniają wyłącznie glukozę. Glukoza musi być dostarczona drogą krwi na miejsce spalania. Przy transporcie glukozy ściśle współpracują z sobą potas i fosfor.

Braki i niedobór potasu:
– znużenie i bóle głowy;
– nerwowość i problemy ze snem;
– zakłócenia rytmu serca;
– dolegliwości mięśniowe;
– zaparcie, skurcze jelit;
– suchość skóry, trądzik;
– wydłużony czas gojenia ran;
– omdlenia.

Na co wpływa potas:
– gospodarka wodna organizmu;
– funkcjonowanie i zaopatrzenie komórek;
– nastrój i przenoszenie bodźców nerwowych;
– działanie mięśni.

Potas w produktach spożywczych:
– awokado, banany;
– brokuły, seler, ziemniaki, kapusta, sałata, szparagi, groch i fasola;
– chleb pełnoziarnisty i mleko.

Selen – C# 272 Hz

selenSelen, w wielu względach podobny do siarki, towarzyszy jej w różnych procesach przemiany materii. Już w komórkach roślinnych najczęściej włączany bywa do cząsteczek zawierających siarkę, np. aminokwasów – metoniny i cysteiny.

U ludzi natomiast, selen jest jednym z najważniejszych sprzymierzeńców układu immunologicznego. Według naukowców uczestniczy on w procesie przechodzenia hormonu tarczycy do jego aktywnej postaci. Ponadto komórki mają zapotrzebowanie na połączenia siarkowo-selenowe nie ze względu na siarkę, a często właśnie ze względu na selen.

Brak lub niedobór selenu objawia się:
– oznakami starzenia się;
– zaburzeniami widzenia;
– otępiałością umysłową;
– podatnością na zakażenia;
– zaburzeniami czynności serca;
– dolegliwościami stawów i mięśni;
– bladością skóry;
– łamliwymi paznokciami.

Wpływ selenu na organizm człowieka, czyli co od niego zależy:
– osłona immunologiczna;
– układ krwionośny;
– prawidłowa czynność serca;
– płodność;
– oddychanie komórkowe;
– zdolność koncentracji i ostrość widzenia;
– proces wzrostu, zdrowienia i regeneracji zdrowotnej.

Produkty spożywcze bogate w selen:
– drożdże piwowarskie;
– produkty pełnoziarniste;
– ryż naturalny;
– grzyby, szparagi, czosnek;
– ser żółty i jaja;
– wątróbka, ryby, skorupiaki.

Magnez – F 341 Hz

minerały magnezPodczas gdy jod pełni rolę materiału napędowego w podstawowej przemianie materii w organizmie, magnez jest pierwiastkiem, który jako pierwszy zaczyna być aktywny, ilekroć powstaje nowe życie. A wydawać by się mogło, że ten zimny metal jest ostatnim z pretendentów do biologicznej podstawy życia.
Organizm dorosłego człowieka zawiera około 25 gram magnezu, większość jest skupiona w szkielecie, a niewielki ułamek w płynie zewnątrz komórkowym.

Jak sygnalizowany jest niedobór magnezu w organizmie?
– biegunka i mdłości;
– osłabienie mięśni i zakłócenia czynności serca
– ubytki w zębach i dolegliwości kostne;
– uczucie mrowienia w rękach i nogach;
– nerwowość, niepokój, stan zagubienia oraz stan depresyjny.

Co zależy od magnezu
– przemiana węglowodanowa i białkowa;
– przyswajanie substancji mineralnych;
– wzrost kości;
– działanie mięśni;
– prawidłowa czynność serca;
– przenoszenie bodźców nerwowych;
– wytwarzanie hormonów;
– nastrój;
– szkliwo zębowe.

W jakich produktach spożywczych jest najwięcej magnezu?
– pestki dyni, migdały i orzeszki nerkowca;
– orzechy laskowe, ziemne i włoskie;
– szpinak i produkty sojowe;
– groch, fasola i soczewica;
– ryby morskie i kraby;
– banany;
– wołowina, wieprzowina, szynka;
– ziemniaki;

Sód –  F# 352 Hz

minerały SódTo jak ważne znaczenie dla naszego organizmu i tym samym zdrowia ma woda nie trzeba nikomu powtarzać, natomiast warto zwrócić uwagę na rolę sodu w tej kwestii. Jony sodu, tzw. elektrolity, pracują nad tym, aby poziom płynów na zewnątrz komórki był w miarę stały. Nadmierna utrata wody przez komórkę powoduje jej usychanie, tym samym starzenie i obumieranie. Jony potasu będące w dynamicznej równowadze z jonami sodu zawiadują przepompowywaniem wody do wnętrza komórki, a fizjologicznie prawidłowa zawartość wody w komórce umożliwia każdego dnia miliardy biochemicznych reakcji przemiany materii.

Sód w produktach spożywczych, czyli gdzie go jest najwięcej:
– oliwki;
– szynka, sardynki w oleju, halibut, dorsz, turbot;
– paluszki słone;
– ser ementaler, gouda, edamski;
– seler, rzodkiewka, sałata, brokuły;
– mleko pełne.

Uwaga! Im więcej spożywamy sodu, np. jako sól kuchenną, tym więcej wody wiąże się z krwią powodując, że ciśnienie tętnicze może niebezpiecznie wzrosnąć. Jednakże spożywanie soli w zbyt dużych ilościach niesie ze sobą również inne ryzyka.

Niebezpieczeństwo związane ze zbyt dużym spożyciem soli:
– podwyższone stężenie cholesterolu;
– dolegliwości nerek;
– choroby naczyniowe;
– zbyt szybkie bicie serca;
– dolegliwości wątroby;
– zmęczenie;
– niedoczynność gruczołów żołądkowych;
– obniżenie stężenia cukru we krwi poniżej dopuszczalnej wartości;
– cukrzyca.

Siarka – C 256 Hz

minerały siarkaJeden z najbardziej fascynujących bioelementów, zupełnie nieporównywalny z innymi substancjami aktywnymi w procesach przemiany materii. Siarkę nawet trudno zaliczyć do minerałów, sama w sobie tworzy oddzielną kategorię. Jest swoistą substancją pośrednią w korowodzie białka, minerałów i witamin.

Siarka nie jest typową substancją odżywczą, nie można więc określić ani wagowo, a ni nawet w sposób ogólny dziennego zapotrzebowania na ten minerał. Wiadomo natomiast, że człowiek w 0,25% jest zbudowany z siarki i wszelki jej niedobór w organizmie prowadzi do poważnych zaburzeń przemiany materii.

Siarka nie występuje tylko w białku, lecz także wchodzi w skład różnych witamin, między innymi tej, która w mitochondriach pełni funkcję swoistej świecy zapłonowej. Dzięki naładowanej siarką cząsteczce nie gaśnie wewnętrzny ogień tlący się w naszych komórkach. Żaden inny minerał nie uczestniczy w przemianie materii w sposób tak różnoraki i wielostronny.

Brak i niedobór siarki w organizmie człowieka objawia się przez:
– przygnębieniem, niepokojem;
– twardymi włosami, bladą cerą, łamliwymi paznokciami;
– zwiotczałą tkanką łączną;
– zaćmą;
– zatruciami wątrobowymi;
– zaburzeniami procesów ukrwienia;
– dolegliwościami stawów.

Co zależy od siarki:
– praktycznie cała nasza uroda (piękne włosy, nawilżona i elastyczna skóra, mocna tkanka łączna, mocne paznokcie, sprawne stawy);
– gospodarka hormonalna (pozytywna osłona stresowa, poczucie szczęścia i radości, zrównoważony nastrój i uczucie odprężenia);
– układ odpornościowy (ochrona oczu, ochrona komórek, oczyszczanie wątroby z toksyn);
– pozostałe funkcje takie jak: przemiana tłuszczowa, przemiana węglowodanowa, regeneracja jąder komórkowych, oddychanie komórkowe, procesy energetyczne. ukrwienie, funkcjonowanie stawów.

Bogate produkty spożywcze w siarkę:
– jaja kurze, mleko, ryby;
– mięso, sery;
– owoce i warzywa.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.